„Stotinama hiljada milja od sporazuma sa Prištinom“ Tanjug

PolitikaPolitika Pocetna 16. 02. 2019. 14:45:59

Beograd i Priština su stotinama hiljada milja daleko od sporazuma, kosovski Albanci simuliraju nekakvu realnost koja ne postoji, a dobar deo međunarodne zajednice se pravi da to ne vidi, utisak je koji je predsednik Vučić stekao iz niza razgovora i kontakata sa zvaničnicima u Minhenu, tokom konferencije o bezbednosti.

vucic-,-novinari-tanjugvideo

 

„Neko nije potpuno iskren“, rekao je Vučić novinarima i dodao da zapravo nije razočaran, iako, možda, tako zvuči, jer, kaže, nije ni očekivao suštinski drugačiji pristup od zemalja koje su priznale kosovsku nezavinost. „To je pomalo neverovatna istuacija, moram da priznam da je moguće da ja, iako imamo kontakte sa svima, da ili nešto ne razumem ili neko nije potpuno iskren“, rekao je.

Svi govore, objasnio je, o potrebi ukidanja taksi na robu iz Srbije, ali, konstatuje, takse i dalje postoje.“Jedino što smo čuli ovde po tom pitanju je – „hvala vam, Srbi, što ne uvodite recipročne mere“, preneo je predsednik Srbije.“Ali, to ne može doveka da traje. Srbije time nije ništa dobila“, dodao je Vučić.

Što se tiče kosovskih Albanaca, oni, kaže predsednik Vučić, izvode već mesecima trik – Haradinaj merama stiče unutrašnju popularnost, a Tači obezbeđuje međuanarodnu podršku tako što govori kako ćemo postići sporazum za tri, za šest meseci, samo što nismo…

Zašto to rade, jasno je, kaže predsednik – ako sporazuma ne bude, Albanci će reći da su govorili o sporazumu, a da su Srbi protiv, jer sve vreme govore da je sporazum daleko i da ga neće biti, št, istakao je Vučić, i jeste istina.“Stotinak hiljada milja smo daleko od bilo kakvog sporazuma“, kaže Vučić, a sve ostalo je, prema njegovom utisku, simuliranje u kojem učestvuje i deo međunarodne zajednice, koji i u Minhenu otvara prostor delegaciji Prištini, u kojoj ima izuzetno mnogo ljudi, koji okolo lobiraju i pričaju svoju priču.

Vučić kaže da je ovu sliku preneo i šefovima nemačke i ruske diplomatije, Hajko Masu i Sergeju Lavrovu, kao i ostalim zvaničnicima, uključujući Mogerini, američkom senatoru Ronu Džonsonu i ostalima, sa kojima je razgovarao u Minhenu i kojima je izneo poziciju Srbije.

Vučić, koji će danas popodne na jednom panelu sučeliti stavove sa kosovskim predsednikom Hašimom Tačijem, kaže da je to gotovo neverovatno u kom broju su u Minhenu prisutni predstavnici Prištine, koji očito imaju neograničena sredstva za ovakva lobiranja, a koji su izgubili svaku vrstu pristojnosti i diplomatske kulture, a neki, poput Ukrajinaca, im organizuju radne ručkove sa uticajnim političarima.

Kosovskih Albanaca ima u Minehenu, kaže Vučić, izvinjavajući se na izrazu, kojim ne želi ništa ružno da kaže, „kao kusih pasa“ i da jedino od njega beže, dok sve ostale hvataju „kao lasom“ po hodnicima. „Ne možete da se okrenete, a da ih ne sretnete po hodnicima“, dodao je Vučić.

Predsednik se osvrnuo i na platformu za pregovore koju je vlada u Prištini usvojila i posledila skupštini, a po kojoj Srbija treba sa svim njihovim zahtevima da se saglasi, i da ih prizna, i da uđu u UN, a mi da dobijemo sud za Srbe i da Priština prizna Beograd. „Ljudi, jeste li ludi, jeste li bunike jeli? Da se Srbija saglasi sa svim tim, da uđete UN, a da ono što mi dobijemo bude da Priština prizna Beograd i mi treba da budemo srećni, da trčimo od sreće?“, zapitao je Vučić i rekao da će Srbija morati da reaguje na ono što Albanci rade.

Srbija želi kompromisno rešenje, „ali sam uplašen“, kaže Vučić, da bi Prištini „još neke groznije ideje mogle da padnu na pamet“. „Ovde ne zarezuju nikoga, imaju svoja posla. Šta da na to kažete?“, primetio je Vučić.

„Nisam neko ko plače, kuka i optužuje drugu stranu za sve, ali pri svemu tome nijedan od tih koraka nazad nije napravio Beograd, i Srbija. To ću, naravno, reći. Nemam dlake na jeziku, uvek govorim istinu. Nekada sam manje, nekada više uspešan, ali uvek govorim istinu“, istakao je Vučić u izjavi novinarima.

Vučić je podvukao da je situacija teška, te ponovio da je mnogo Albanaca u Minhenu u da je čitava publika njihova.

Ðilas,Jeremić…ne smeju ni pred svoje pristalice da izađu

Vučić na mirne proteste gleda kao na meru demokratičnosti u Srbiji, u ocene da Amerikanci žele da izazovu haos, ne želi da ulazi, te ističe da i on i Srbija imaju mnogo važnija posla nego da se bave predstavnicima bivšeg režima, koji su opljačkali zemlju, a danas ne smeju da izađu ni pred svoje pristalice.

O “Ugovoru s narodom“, dokumentu opozicije, kaže da je to skup gluposti:
„Pročitao sam ga. Prethodni je još imao nekog smisla, samo što su sve slagali, a ovo je besmisleno, prazna ljuštura, to su sastavili oni koji su oljačkali i razorili Srbiju“.

Srbija, istakao je, ima mnogo važnijih problema od neozbiljnih ljudi kao što su Ðilas, Jeremić i Obradović, rekao je Vučić i dodao da oni nikada neće moći da pobede u Srbiji.“Oni ni pred svojim pristalicama ne smeju da se pojave“, primetio je i dodao:“Plaše se da će ih izviždati. Toliko o njihovom ugledu. Moj posao je ovde daleko ozbiljniji“, zaključio je.

Smatra da u Srbiji nema nikakvog haosa, da oni koji protestuju mogu to da rade kad god i gde god hoće, a da država jedino neće dozvoliti nikakvo nasilje.
„Za razliku od drugih zemalja, kod nas nema krvavih glava, mogu da protestuju gde hoće, kad hoće, mogu da šetaju da kad hoće. Država nikada nikome neće dozvoliti nasilje“, rekao je Vučić srpskim novinarima u Minhenu gde učestvuje na bezbednosnoj konferenciji.

Jasna podrška Merkel Severnom toku,važna i za Turski

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je nemačka kancelarka Angela Merkel u govoru na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji istakla da će gasovod Severni tok opstati, a takav njen stav je, kaže, važan i za Srbiju i gradnju Turskog toka, jer on lično ne veruje da mogu da poštoje dvostruki standardi.

Vučić je, u izjavi novinarima u Minhenu, rekao da je mađarski predsednik Vikor Orban, inače, ostao pri izgradnji Turskog toka, odnosno gasovoda koji bi išao kroz Bugarsku, Srbiju, Mađarsku.

Kancelarkin govor je, istakao je, bio interesantan, pre svega zato što je definisao ne samo nemačku politiku, već i politiku Evrope u narednom periodu.“U govoru je zauzela oštar stav prema Rusiji, ali i relativno oštar stav prema SAD, za šta je dobila ovacije u sali“, preneo je predsednik novinarima.

Istakao je da je govorila i o Severnom toku i poručila da se Severni tok opstati, te napravila paralelu sa vremenom Hladnog rata, kada su i Istočna i Zapadna Nemačka dobijale ruski gas i upitala – Ako smo mogli u vreme Hladnog rata i najlošijih odnosa, zašto ne bismo mogli i danas?

„To je naišlo na zestoku kritiku dela američkih i britanskih medija, koji su posle obraćanja pripremljeni došli na njenu diskusiju sa Išingerom, jer oni govore da je Severni tok 2 “vanzemaljac“ koji će razoriti evroatlantske integracije“, rekao je srpski predsednik.

Istakao je da je Merkel ostala čvrsta u stavu da osuđuje Rusiju zbog Ukrajine, ali da ni slučajno neće dozvoliti da Severni tok ne bude sproveden u delo.To je, istakao je važno i za Srbiju zbog izgradnje Turskog toka, jer, kako kaže, ne veruje da mogu da postoje dvostruki standardi.“To je onda važno za nas, industrijalizaciju i napredak Srbije u ekonomskom smislu, smanjenje nezaposlenosti i dalje povećanje životnog standarda“, rekao je Vučić i podsetio da je Srbija zabeležila rast od 4,4 odsto, kao i da četiri godime imamo suficit u budžetu.

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Petak
Oblačno

Trenutna temperatura 13°C

Oblačno

Subota
Mogući pljuskovi

Max: 19°C
Min: 13°C

Mogući pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana