10.000 novih parking mesta u naredne četiri godine Beoinfo

BeogradBeograd Pocetna 13. 12. 2018. 14:29:19

U planu je da do juna 2019. bude 3.000 novih parking mesta na ulici, a u naredne četiri godine 10.000 – rekao je zamenik gradonačelnika Goran Vesić koji je otvorio je 16. Regionalnu konferenciju o parkiranju „PARkon 2018” u hotelu „Crowne Plaza”.

parking-parkiranje-slavija-greb

Vesić najavio 10.000 novih parking mesta i početak izgradnje dve podzemne garaže.
Vesić je istakao da u Beogradu ima oko 22.000 parking mesta zoniranih na ulici i oko 10.000 mesta u garažama.

– Za Beograd to nije dovoljno, jer se na godišnjem nivou registruje blizu 50.000 novih automobila, što je porast za 6–7 odsto. U planu je da do juna 2019. bude 3.000 novih parking mesta na ulici, a u naredne četiri godine 10.000 – rekao je Vesić.

On je najavio za korisnike zonskog parkiranja uvođenje dodatnog sata.

– U najstrožem centru grada biće uvedena „Ljubičasta zona”, gde će biti moguće parkiranje samo na pola sata, dok će u svim drugim zonama biti omogućeno da doplate po većoj ceni taj dodatni sat – precizirao je zamenik gradonačelnika.

On je najavio za sledeću godinu početak izgradnje podzemne garaže na Studentskom trgu i duž cele Ulice kneza Miloša koja će obezbediti 1.500 dodatnih parking mesta.

Kako je naglasio, taj vid garaža ispod velikih ulica u jednom nivou biće primenjivan i u budućnosti, po modelu koji je preuzet iz Barselone i Madrida.

Kada je reč o parking senzorima, Vesić je dodao da ih u Beogradu ima 1.500, da je njihova uloga da obaveštavaju građane o slobodnim mestima i najavio postavku dodatnih 3.000 senzora tokom 2019. godine.

– Tada ćemo biti grad sa najviše parking senzora u Evropi, na šta smo ponosni. Cilj je da do 2021. godine kompletan centar grada bude pokriven senzorima za parkiranje. U narednim nedeljama biće puštena nova aplikacija povezana sa senzorima putem koje će građani u svakom trenutku moći da vide gde ima slobodno parking mesto, bilo u garaži ili na ulici, i preko navigacije će biti navođeni do odredišta. Cilj je da se smanji vreme traženja parking mesta u centru grada. Time ćemo smanjiti zagađenje vazduha i pomoći gostima naše prestonice da se lako parkiraju – najavio je zamenik gradonačelnika.

Vesić je podsetio da je uvedena nova usluga „Parking servisa” – „parking pass”, koja omogućava posetiocima našeg grada da koriste javne garaže sa jednom kartom na jedan dan, tri ili sedam dana, bez ograničenja. Takođe je najavio uvođenje aplikacije za onlajn plaćanje putem telefona, čime će se ubrzati izlaženje iz garaža.

On je istakao da JKP „Parking servis” i javne garaže u Beogradu ispunjavaju evropske standarde u pružanju usluga i zaključio da će „Parking servis” ostati gradsko preduzeće.

Direktor „Parking servisa” Andrija Čupković najavio je da će veoma brzo u vozilima tog preduzeća biti omogućeno komunalnim policijacima da asistiraju pri intervencijama, što do sada nije bio slučaj i što će znatno olakšati rad. Takođe je izmenjen Zakon o komunalnim delatnostima, a sve zahvaljujući Goranu Vesiću, ukazao je Čupković.

On je istakao da je JKP „Parking servis” svoja iskustva u prethodnim godinama delilo sa mnogima u Srbiji i regionu, i najavio dalja ulaganja u inovativne tehnologije koje će biti u službi uvođenja komunalnog reda.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Ponedeljak
Delimično oblačno

Trenutna temperatura 13°C

Delimično oblačno

Utorak
Poslepodnevni pljuskovi

Max: 23°C
Min: 13°C

Poslepodnevni pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana